Вчорашні соратники раптом згадали, якою поганою людиною був Євген Пригожин. Огляд публікацій окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу отримали можливість розслабитися. Ситуація з заколотом Євгена Пригожина розв'язалася, і тональність публікацій про нього і ПВК "Вагнер" загалом була чітко визначена. І абсолютно вже не небезпечна.

Боротьба з культом особистості

Отже, сакраментальну кому у фразі "сварити не можна хвалити" у справі Євгена Пригожина поставили, точніше, спустили згори, тому в інформаційному полі з'явилося безліч коментарів у стилі "не такий уже він і герой". Тон борцям із культом прихильника кувалди задав Олександр Ходаковський ("Скіф"). Колишній офіцер СБУ, який у 2014 році оперативно зрадив присязі, з такою ж легкістю першим кинув камінь у бік власника ПВК "Вагнер".

Ще недавно Ходаковський визнавав, що розуміє Пригожина і його прагнення позбавити ЗС РФ командирів старої формації. Заяви "кухаря Путіна" проти Шойгу і Герасимова, які в будь-якій армії світу були б розцінені як замах на святу систему єдиноначальності, він вважав зробленими "з найкращих побуджень".  Однак побудження виявилися не найкращими - треба було терміново реагувати, і "Скіф" раптом згадав, що знав Пригожина виключно з поганого боку.

"Коли почалася кампанія з вербуванням зеків, я дізнався про нього дещо більше, як про особистість. Трапилася історія, коли на нараді Пригожин почав вимагати вводити в стрій по тисячі зеків на день, а менеджер ПВК, який відповідав за проект, заперечив, що триста осіб - це межа. Менеджер міркував тверезо, виходячи з реальної оцінки можливостей, - але всесильному господареві відповідь не сподобалася, і лічка (особиста охорона - "ОстроВ") Пригожина одразу скрутила хлопця і побила до напівсмерті", - написав Ходаковський у себе в Телеграм.

"Мені було зрозуміло, що людина з такими замашками служить тільки своїм інтересам... Я завжди їжився, коли бачив, як фігуру Пригожина зводять на п'єдестал. То він будує церкву і його вихваляють за це, то він проти корупції та бездарності... При цьому було абсолютно зрозуміло, що утримує компанію він не на свої і отримує все, що забажає", - на тиждень раніше за Путіна розкрив він секрет Полішинеля щодо державного фінансування приватної військової компанії.

Лежачого б'ють

Ходаковський раптово згадав, як по-хамськи поводився Пригожин із кадровими офіцерами ЗС РФ: "заступник командувача ВДВ стояв, як школяр, біля його столу із затвердженими заявками на постачання озброєння, і чекав, коли Пригожин ознайомиться. Відпускаючи генерала, Пригожин сунув йому глумливий шеврон із написом "Свинячі війська" і сказав: "На, віддай своєму начальнику..."

Багато чого поганого про зверхність власника ПВК розповів "Скіф", не уточнивши тільки чому ж раніше він мовчав. Цікавий факт - Ходаковський пригадав, що "ділився своєю думкою про ситуацію з "Вагнером" і ймовірні наслідки" з російським пропагандистом Дмитром Стешиним.  "Олександр Сергійович ще не всі приклади навів, пам'ятаю, вони мене тоді неприємно вразили, але розголошувати їх не став", - підтвердив той, що теж вважав за краще тоді мовчати...

Після безславного завершення "маршу справедливості" відчув гостру необхідність вставити свої п'ять копійок і колишній менеджер Євгена Пригожина. "Кожен з нас, хто працював на вас, знає: за будь-яку провину, за будь-яке невчасно висловлене заперечення можна піти до "вчителя" - це кат, який п**дить тебе в підвалі, а Вам (Пригожину – "ОстроВ") надсилає фото, і Ви вирішуєте, додати ще чи достатньо. Звільнитися від Вас не можна - це кріпацтво. Страх і тільки страх... Такий патріотизм Ви несете нам на своїх багнетах?", - заочно звертається менеджер до свого мучителя.

"Ваш ідеал - "військовий комунізм" і збуджують Вас у ньому найбільше розстріли. Зрозуміло, на благо Батьківщини. Ви готові залити Росію кров'ю через Вашу гординю", - після бійки розмахує він кулаками.

PS. Євген Пригожин залишається "Героєм ДНР" і "Героєм ЛНР". Втім, як і "Героєм Росії"

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті